Potrawa: Zrazy z sarny po myśliwsku |
Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4-5 ząbków czosnku 100 g słoniny 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka mielonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia ćwierć szklanki rosołu. |
Sposób przygotowania: Mięso pokroić na kawałki grubości 2-3 cm, zbić tłuczkiem, po-smarować czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, ułożyć je-den na drugim, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Cebule pokroić w kosteczkę, jedną z nich zeszklić na maśle, drugą pozostawić surową. Szybko obsmażyć kotlety. Usmażone kotlety układać ciasno w rondlu, przesypując obficie smażoną i surową cebulą oraz kminkiem i przekładając pokrojoną w cienkie plastry słoniną. Ułożone zrazy przykryć plastrami słoniny, skropić rosołem, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu skrapiając rosołem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |