Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąbki z mięsa z dzika
Składniki:
główka kapusty Malej
20 dag kaszy gryczanej
białko
tłuszcz
25 dag mięsa bez kości (okrawki)
2 owoce ostrej papryki konserwowej
2 żółtko
4 dag chrzanu tartego
śmietana
I/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę, po usunięciu głąba, zalać wrzącą wodą i ugotować na półtwardo Po wyjęciu z naczynia, oddzielić liście i ściąć grube nerw Kaszę opłukać, zatrzeć białkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszają Suchą kaszę zalać wrzącą osoloną wodą (2 szklanki), zagotować i ugotować na półtwardo Następnie wymieszać ze zmielonym mięsem i zmieloną papryką, żółtkami i chrzanem, doprawi Farsz rozłożyć na liściach kapusty, zawinąć boki do środka,
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"