Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z jelenia
Składniki:
1
5 I wywaru z warzyw
30 dag mięsa bez kości (okrawki)
IS dag boczku wędzonego
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag ziemniaków drążonych
10 dag ogórków konserwowych
4 dag koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól
pieprz
tymianek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąk Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować; dodać opłukane ziemniaki pod koniec gotowani Ogórki pokrajać w półplasterki, włożyć do zupy razem z koncentratem pomidorowym i śmietanę, chwilę pogotować, doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"