Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia a la dzik
Składniki:
(0 dag udźca lub łopatki bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
po 10 dag selera i pietruszki
5 dag marchewki
8 dag cebuli
10 dag galaretki porzeczkowej
5 dag chrzanu tartego; sól
pieprz
sok cytrynowy i śmietana do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Warzywa rozdrobnić i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos przetrzeć, wymieszać z galaretką i chrzanem, doprawić, zalać mięso i dusić kilka min Podawać z Frytkami, fasolką szparagową i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"