Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia po alzacku I
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag boczku wędzonego
4 dag mąki
tłuszcz
Il2 szklanki śmietany
2 dag kaparów
2 dag rodzynków; sól
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
szafran i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia należy wlać śmietanę, wymieszaną z pozostałą mąką, dodać opłukane kapary i opłukane rodzynki oraz przyprawy i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i zalać sosem Podawać z kluskami, zasmażaną kapustą włoską i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"