Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia po węgiersku
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny 4 dag mąki
tłuszcz
I/2 szklanki śmietany 8 dag zmielonej Itap lci konserwowej Z dag koncentratu pomidorowego
1-2 żółtka
natka pietruszki; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, paprykę i koncentrat pomidorów Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami i posiekaną natką i wszystko zapiec Podawać z ryżem i zasmażaną kapustą włoską
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"