Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z jelenia
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
I/1 szkl octu winnego 4 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
50 dag jabłek
4 dag rodzynek
I/2 szklanki śmietany; sól
pieprz
cukier- i sok cytryna do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na kawałki (dwa na porcję), posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem, dusić na małym ogniu pod przykrycie Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół i po usunięciu gniazd nasiennych pokrajać w cząstki, dodać do mięsa razem z opłukanymi rodzynkami i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę poddusić i doprawić pochować z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"