Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber z jelenia a la Creme
Składniki:
60 dag combra bez kości
marynata do mięsa
8 dag szynki wędzonej
4 dag mąki
tłuszcz
8 dag cebuli
10 dag selera
8 dag pietruszki
6 dag marchewki
10 dag boczników
I/2 szklanki śmietany
4 dag orzechów włoskich bez łupin; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami szynki, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami, zagotować, polać mięso, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"