Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Stek z ,jelenia po angielsku
Składniki:
50 dag udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
25 dag jabłek
25 dag winogron
1l2 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować i pokrajać ukośnie na porcje Następnie rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem owalne steki grubości o 2 cm, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, dodać do steków razem z winogronami oraz winem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"