Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filety z ,jelenia a la Henryk IV
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag pieczarek
15 dag kury pieczonej bez kości
10 dag majonezu
2-3 łyżki śmietany
//2 szklanki śmietanki kremowej
łyżka koncentratu pomidorowego
jajko na twardo
śliwki z wina
pomidory i matka pietruszki do dekoracji; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje ukośnie (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować filety w kształcie liścia, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmaży Po wystudzeniu pieczarki zemleć razem z mięsem z kury, wymieszać z majonezem i śmietaną doprawić, obłożyć filety i ułożyć na półmisek Śmietankę oziębić, ubić, poci koniec ubijania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, ułożyć na filetach i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"