Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z jelenia po białowiesku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
5 dag orzechów włoskich bez łupin
3/4 szklanki śmietany
4 dag koncentratu pomidorowego
4 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
rozmaryn i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry (dwa na porcje) ukośnie, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i no-żem okrągłe zrazy grubości I cm, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Orzechy, sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, połączyć ze śmietaną, koncentratem pomidorowym, przecierem i przyprawami, zalać zrazy, dusić kilka minut i doprawi Podawacz ziemniakami i mizerią .
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"