Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy zawijane z jelenia hetmańsku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
5 dag suszonych śliwek
5 dag sera żółtego
4 dag szynki wędzonej
2 dag mąki
tłuszcz
1/2 szklanki śmietany
4 dag chrzanu tartego
3-4 dag tartego chleba razowego; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokraja paseczki razem z serem i szynk Potem rozłożyć na mięsie, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpad-kami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę, dodać chrzan i chleb, doprawi Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, z kalafiorem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"