Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ozór z jelenia po angielsku
Składniki:
50 dag ozora
po 8 dag selera
pietruszki i marchwi
tłuszcz
1/2 szklanki keczupu
2 białka
2 dag rodzynków
10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ozór umyć, zalać wodą, posolić i ugotować Warzywa umyć, obrać, opłukać i dodać do ozora w połowie gotowani Miękki ozór wyjąć z naczynia, zdjąć skórkę, pokrajać ukośnie w dość cienkie plastry, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać keczupem połączonym z ubitą pianą z białek, opłukanymi rodzynkami i przyprawami Następnie posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"