Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po jugostowiańsku
Składniki:
comber i uda
białe wytrawne wino
1/4 szklanki soku cytrynowego
4 dog mąki
tłuszcz
1/2 szklanki śmietany
2 dog kaparów; sól
pieprz
starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać winem wymieszanym z sokiem cytrynowym i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silni®°' rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu do miękkości Pod koniec duszenia dodać śmietanę połączoną z pozostałą mąką, opłukane kapary i przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"