Potrawa: Królik po litewsku |
Składniki: comber i uda 10 dog słoniny 4 dog mąki tłuszcz 10 dag cebuli 15 dog suszonych śliwek; sól pieprz goździki i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem drobno pokrajaną cebul skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia dodać umyte oraz namoczone śliwek Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić, polać mięso i podgórza Podawać z ryżem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |