Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po litewsku
Składniki:
comber i uda
10 dog słoniny
4 dog mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
15 dog suszonych śliwek; sól
pieprz
goździki i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem drobno pokrajaną cebul skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia dodać umyte oraz namoczone śliwek Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić, polać mięso i podgórza Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"