Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Żeberka sarnie w szarym sosie
Składniki:
1 kg żeberek
1 seler
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 cebula
1 cytry-na
2 listki laurowe
po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
pół łyżeczki tymianku
sól
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
pół łyżeczki cukru
1 łyżka powideł śliwkowych
50 g rodzynek
50 g migdałów
kawałek cynamonu
ćwierć szklanki rosołu
2 łyżki smalcu.
Sposób przygotowania:
Umyte żeberka posypać solą, obsmażyć na tłuszczu. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce i wraz z pokrojoną w plastry cebulą i porem ułożyć w rondlu. Dodać korzenie i otartą skórkę z cytryny, włożyć żeberka, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Miękkie żeberka wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu dodać cukier, sok z cytryny, wlać wino i gotować ok. 20 minut. Dodać sparzone rodzynki, posiekane migdały i żeberka. Chwilę dusić razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"