Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po myśliwsku
Składniki:
comber i uda
1 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag żurawiny do mięsa
15 dag cytryn
l/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę i wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać żurawiny i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki i włoży do mięsa pod kliniec duszenia razem ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z ryżem lub makaronem oraz z pomidorami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"