Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po nicejsku
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
czerwone wytrawne wino
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
20 dag małych pieczarek
5 dag oliwek faszerowanych
2 dag kaparów
łyżka koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
tymianek
rozmaryn i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z oliwkami, opłukanymi kaparami, koncentratem pomidorowym oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością Word Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"