Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po redaktorsku
Składniki:
comber i uda
4 dag mą/ci
tłuszcz
50 dag kurek
20 dag pomidor-ów
1/2 szklanki śmietany
4 dag groszku konserwowego
natka pietruszki; sól
pieprz
rozmaryn i tymianek' do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie buraki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do -mięsa pod koniec duszeni Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć z pomidorami, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i groszkiem, zagotować, doprawić, polać mięso i chwilę poddusi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z makaronem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"