Potrawa: Królik po redaktorsku |
Składniki: comber i uda 4 dag mą/ci tłuszcz 50 dag kurek 20 dag pomidor-ów 1/2 szklanki śmietany 4 dag groszku konserwowego natka pietruszki; sól pieprz rozmaryn i tymianek' do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie buraki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do -mięsa pod koniec duszeni Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Miękkie mięso pokrajać na porcje Sos połączyć z pomidorami, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i groszkiem, zagotować, doprawić, polać mięso i chwilę poddusi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z makaronem i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |