Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po wiedeńsku
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
po 8 dag marchwi
selera
pietruszki i cebul 15 dag borówek brusznic
czerwone wytrawne wino; sól
pieprz
cukier
tymianek
starta skórka cytrynowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa w połowie duszenia razem z opłukanymi borówkami i winem Miękkie mięso pokrajać na porcje Soi połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować, doprawić, polać mięso i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"