Potrawa: Królik po wrocławsku |
Składniki: comber i uda 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 75 dag owoców papryki 15 dag pieczarek; 5 dag chrzanu tartego 1l2 szklanki śmietany natka pietruszki 2 dag rodzynków (niekoniecznie); sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać' w paseczki, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ż chrzanem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, posiekaną natką i opłukanymi rodzynkami Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |