Potrawa: Królik z pieca |
Składniki: comber i uda 6-8 dag chrzanu tartego żółtko 2 dag rodzynków łyżka gęstej śmietany 25-30 dag słoniny białe wytrawne wino; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, i usunąć Kośce Chrzan połączyć z żółtkiem, opłukanymi rodzynkami i śmietaną, doprawić, włożyć w miejsce usuniętych kości, posypać przyprawami, zawinąć w cienkie plastry słoniny i obwiązać nitek Następnie włożyć do gorącego piekarnika i upiec polewając winem, potem wytworzonym sosem Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć nitkę, pokrajać na porcje i polać sosem Podawać ż ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |