Potrawa: Płucka sarnie wypiekane |
Składniki: Płuca i serce 1 marchewka 1 cebula 50 g słoniny 50 g masła 1 bułka namoczona w mleku 3 jajka pół łyżki soli pieprz 1 kieliszek białego wina. |
Sposób przygotowania: Umyte płuca wraz z sercem zanurzyć na chwilę we wrzątku, wyjąć, przestudzić, pokroić na części. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko stopić w rondlu, dodać pokrojone płuca i serce, startą na tarce marchewkę i seler, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Przestudzić i razem z odciśniętą z mleka bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, dodając po 1 żółtku. W końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać przygotowaną masę, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |