Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz; sól
pieprz
przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić.- mienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać przetartym i doprawionym sosem, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"