Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny po kapitańsku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
czerwone wytrawne wino
5 dag suszonych śliwek
4 dag orzechów włoskich bez łupin
2 dag rodzynków
3 dag tartego chleba razowego; sól
pieprz
jałowiec
papryka mielona
goździki i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane i namoczone śliwki Orzechy sparzyć i obrać ze skórki Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos przetrzeć, połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz z orzechami, opłukanymi rodzynkami, chlebem i przyprawami, zalać mięso i dusić kilka minu Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"