Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny po parysku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
25 dag pieczarek
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina
2 dag kaparów
natka pietruszki; sól
pieprz
galka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na lrl godzi Następnie wyjąć z naczynia, naszpikować cienkimi pas-kami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz z opłukanymi kaparami i posiekaną natką, zagotować, zalać mięso, dusić kilka minut i doprawi . Podawać z kluskami lub ryżem i z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"