Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlet z sarny po francusku
Składniki:
50 dog udźca bez kości
8 dog słoniny
2 dog mąki
tłuszcz
1/4 szklanki koniaku
I/2 szklanki śmietanki; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać ukośnie na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem podłużne kotlety, dodając do każdego po kawałku kostki z żeberek Następnie kotlety naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Potem polać koniakiem i śmietanką, dusić kilka minut i doprawi Podawać z frytkami, zasmażaną marchewką i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"