Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC A LA POMPADOUR
Składniki:
- comber
wywar z warzyw
4 dag masła lub margaryny
4 dag mąki
szklanka śmietanki
1R szklanki białego wytrawne-go wina
żółtko
20 dag żółtego sera
tłuszcz
sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do wywaru i ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć i usunąć kości. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z winem, szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować, połączyć z żółtkiem, doprawić. W przygotowanym sosie maczać kawałki mięsa, posypać startym serem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z kluskami francuskimi i szparagami.
Źródło: "Kuchnia Królewska"