Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z sarny na gorąco
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g kaszy perłowej
50 g suszonych grzybów
100 g słoniny
50 g masła
sól. Marynata: pół szklanki białego wytrawnego wina
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
po ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pieprzu i ja-łowca
1 pokruszony listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Umyte i odżyłowane mięso pokroić na cienkie zrazy, natrzeć korzeniami, polać winem wymieszanym z oliwą i sokiem z cytryny, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Umyte grzyby sparzyć wrzątkiem, pokroić w paseczki, przesmażyć na maśle, skropić wodą i dusić pod przykryciem. Kaszę ugotować na pół miękko. Wyjęte z marynaty mięso lekko obsmażyć na maśle z obu stron. Żaroodporny półmisek wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Kaszę wymieszać z grzybami, zalać marynatą spod mięsa, wymieszać, do-prawić do smaku solą i szczyptą cukru. W półmisku układać warstwami kaszę, zrazy. Powierzchnię przy-kryć cienkimi plastrami słoniny, a następnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, wypiekać ok. 1,5 godziny. Podawać na gorąco z marynowanymi lub kiszonymi ogórkami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"