Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZRAZY ZAWIJANE Z ZAJĄCA A LA KSIĄŻĘ
Składniki:
- comber
zaprawa z warzyw: 5 dag cebuli
6 dag pietruszki
5 dag marchwi
8 dag selera
3-4 łyżki oliwy lub oleju
cukier
liście laurowe
ziele angielskie i sok z cytryny lub kwasek cytryno-wy do smaku
15 dag pieczarek
tłuszcz
4 dag bułki
żółtko
natka pietruszki
2 dag mąki
5 dag suszonych moreli
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
pieprz i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, połączyć z oliwą i przyprawami. Następnie obłożyć mięso, włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić w chłodziarce na 24 godziny. Potem wyjąć, oczyścić z warzyw, pokrajać w cienkie plastry, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, po-sypać przyprawami. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami z mięsa, wymieszać z pieczarkami, żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zwinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać umyte i namoczone morele, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Miękkie zrazy wyjąć. Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, prze-trzeć, doprawić, polać mięso i dusić kilka minut. Podawać z ryżem, zieloną sałatą, surówkami. sosem. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.
Źródło: "Kuchnia Królewska"