Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Klops z dziczyzny
Składniki:

Sposób przygotowania:
Do sporządzenia klopsa potrzebujemy 1 kg mięsa z dzika lub ze zwierzyny płowej. Mięso to musi być wyżyłowane i przepuszczone przez maszynkę razem z 25 dag tłustego boczku lub świeżej słoninki. Proporcja mięsa do boczku czy słoniny zależy oczy-wiście od tego, czy mamy do czynienia z przerośniętym mięsem, np. karkówką z dzika, czy bardzo chudą jeleniną. Za-równo w pierwszym, jak i w drugim przypadku ilość dodawanego tłuszczu musi być różna. Do zmielonej masy, na 1 kg mięsa należy dodać 1/2 szklanki bułki tar-tej uprzednio namoczonej w mleku, a jeszcze lepiej w słodkiej śmietance oraz 1 dużą cebulę pokrojoną w pióra, prze-smażoną na maśle lub dobrym oleju. Całość wyrabiamy dodając całe jajko i ewentualnie żółtko. Oczywiście istotną sprawą jest doprawienie do smaku tego mięsne-go ciasta przed jego upieczeniem' doda-jemy sól, pieprz, tarkowany jałowiec, zioła według smaku i jeżeli ktoś lubi, to również czosnek. Szczelną foremkę wysypujemy tartą bułką uprzednio smarując tłuszczem i wyrobioną masę wkładamy do foremki i pieczemy.
Źródło: Grzegorz Russak