Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z jelenia
Składniki:

Sposób przygotowania:
W rondlu, najlepiej z grubym dnem, dusi-my na maśle prawdziwki. Mięso na zrazy, zbite i naszpikowane cienką słoninką, przekłada-my do rondla, gdy prawdziwki są już na pół uduszone. Wyciskamy sporo cytryny, doda-jemy soli, pieprzu i zalewamy tęgim rosołem w połowie wymieszanym z dobrym, czerwonym winem. Stawiamy na ogień, aby bulgotało przynajmniej na 1,5 godziny, podlewając rosołem z winem, ale tylko tyle, żeby zrazy się nam nie przypaliły (przypalone zrazy to naprawdę nic dobrego). Na koniec naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Cze-kamy aż mięso się smakowicie zarumieni. Jest to bardzo stara potrawa, ale proszę wie-rzyć, że znakomita. Najlepiej smakuje z dużym kieliszkiem tego samego wina czerwonego, które dodaliśmy do potrawy.
Źródło: Grzegorz Russak