Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kiełbasa z dzika Tomka
Składniki:
3kg łopatki z dzika bez kości
2
5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
55 dag czystej słoniny
sól
pieprz
ziarna gorczycy
duża główka czosnku może być półtora
5 ziaren jałowca
osłonki < jelita > (jeżeli już wyrzuciłeś spokojnie możesz iść do supermarketu
TAM DADZĄ CI NAWET ZA DARMO )
Sposób przygotowania:
Całe mięso pokroić w drobną kostkę , słoninę w cienki słupki . Pokrojone mięso wymieszać ze słoniną , wymieszać z solą , saletrą ,gorczycą i innymi przyprawami . Całość włożyć do miski i pozostawić w chłodnym miejscu . W misce przechowujemy mięso jeden dzień po to aby koloryzowało , Przegotować i wystudzić 250 ml wody , a następnie , wlać ją do mięsa ,dodać czosnek utarty z solą , a następnie całość bardzo mocno i dokładnie wyrobić !!! Wymoczone i opłukane osłonki < jelita > ciasno napełnić masą mięsnanie dopuszczając aby między kawałkami mięsa wytwarzały się pęcherzyki ponieważ podczas wędzenia miejsce te może pęknąć !!! Sposób wędzenia : Krążki kiełbasy zawiesić na 36 godzin w przewiewnym miejscu w celu obsuszenia . Wędzić w dymie 30 stopni C ,przez trzy dni dwa razy na dobę po 2,5 godziny . Na początku i na końcu do paleniska należy dodać gałązkę jałowca z kilkoma owocami . Smacznego !!!
Źródło: Forum lowiecki.pl