Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Daniel w ostrym sosie
Składniki:
Comber
3 ząbki czosnku
100 g słoniny
50 g masła
sól. Marynata: 1 szklanka octu winnego
pół szklanki białego wina
otarta skórka z cytryny
po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
szczyp-ta cukru. Sos: 2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
2 goździki
1 listek laurowy
po pół łyżeczki tymianku i bazy-lii
ćwierć łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, naszpikować słoniną, ułożyć w garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zostawić na godzinę, a następnie upiec na rożnie lub w piekarniku, często polewając masłem i skrapiając marynatą. Drobno pokrojone jarzyny udusić na maśle, dodać zioła i korze-nie, podlać marynatą i dusić pod przykryciem. Miękkie jarzyny prze-trzeć przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki, zagotować. Po-krojone w plastry mięso polać lekko sosem. Pozostały sos podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"