Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z daniela z kaparami
Składniki:
2 kg udźca
200 g słoniny
sól
pieprz
1 kieliszek koniaku
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki kaparów
1 łyżeczka drobno pokrojonej (uprzednio sparzonej) skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
ćwierć szklanki rosołu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem, skropić koniakiem, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, następnie zrumienić na maśle, do-dać pokrojoną w kosteczkę cebulę, podlać winem, dusić pod przy-kryciem. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimnym rosołem, dodać kapary, skórkę i sok z cytryny, doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru. Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"