Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mostek daniela
Składniki:
Mostek
2 szklanki mleka
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka rosołu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 szklanka soku wiśniowego
4-5 goździków
otarta skórka z cytryny
2 łyżki wydrylo-wanych oliwek
pęczek cebulki dymki
sól
po ćwierć łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Umyty mostek wymoczyć w mleku, opłukać, włożyć do garnka, zalać rosołem i winem, ugotować. Po wyjęciu podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, w którym się gotował mostek. Dodać goździki, sól, pieprz, ziele, otartą skórkę z cytryny. Gotować ok. pół godziny, przetrzeć przez sito, dodać po-krojone w paseczki oliwki i drobno pokrojoną cebulę, wlać sok z wiś-ni, włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"