Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant z pieczarkami
Składniki:
Bażant
50 g słoniny
50 g szynki
sól
pieprz
1 łyżka masła
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki białego wytrawnego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, pieprzem, naszpikować słoniną i szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ułożyć ptaka w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając winem i sosem spod piecze-ni. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do bażanta pokrojone w paseczki pieczarki, wymieszane z zieloną pietruszką. Upieczonego bażanta podzielić na części.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"