Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant zapiekany z serem
Składniki:
Bażant
serce i wątróbka z bażanta
sól
pieprz
150 g masła
1 duża cebula
250 g pieczarek
1 szklanka gęstej śmietany
1 kieliszek wytrawnego wina
100 g startego ostrego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta podzielić na 4 części, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić 10-15 minut. Drobno pokrojoną wątróbkę, serce, pokrojone w paseczki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle, podlać winem, dusić pod przykryciem. Uduszone mięso przełożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polać sosem z duszenia, obłożyć duszonymi z winem do-datkami, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 40 minut. Przed po-daniem posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"