Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po nelsońsku
Składniki:
Bażant
1 łyżeczka rozmarynu
sól
1 łyżka masła
20-30 g suszonych grzybów
2 cebule
600 g ziemniaków
pieprz
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą i rozmarynem, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu, podzielić na 4 części, usmażyć na maśle, skropić wodą i dusić ok. 30 minut pod przykryciem. Namoczone na noc grzyby ugotować, pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić, obrać z kości. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, grzyby, cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem. Wlać smak z grzybów, na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, poruszyć rondlem, aby śmietana równo się rozeszła i dusić jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"