Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z bażanta
Składniki:
Bażant
1 łyżka masła
włoszczyzna
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 kieliszek białego wina
1 łyżeczka mąki
pół szklanki śmietany
2łyżki posiekanego koperku
sól
1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta pokroić na 4 części, włożyć razem z włoszczyzną do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować ok. godziny. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić. Delikatnie wyjąć kości. Wywar z bażanta odparować tak, aby zostało ok. 1,5 szklanki, przecedzić przez sito, dodać wino. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać otartą skórkę z cytryny i sok, doprawić solą i cukrem do smaku, wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Mięso z bażanta ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"