Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy dla smakoszów
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
50 g pieczarek
50 g gęsich wątróbek
1 kieliszek czerwonego wina
100 g masła
sól
pieprz
pół bułki paryskiej.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte, natarte solą i owinięte cienkimi plasterkami słoniny kuropatwy upiec w piecyku. Upieczone ostudzić, oddzielić mięso z piersi, a pozostałe mięso razem ze słoniną przepuścić przez maszynkę. Dodać sos z pieczenia i wino, dusić chwilę na małym ogniu. Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem. Układać warstwami farsz, piersi kuropatw, pokrojone w plasterki pieczarki. Na wierzchu ułożyć gęsie wątróbki. Posypać solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 minut. Na maśle usmażyć grzanki z bułki. Gorące grzanki ułożyć na podgrzanym półmisku, obłożyć za-pieczonymi kuropatwami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"