Potrawa: Kuropatwy po myśliwsku |
Składniki: 3 kuropatwy 150 g słoniny sól pieprz 2-3 gałązki zielonej szałwii (lub pół łyżeczki suszonej) 1 łyżka masła sól 1 bułka 3 ząbki czosnku 1 cebula ćwierć łyżeczki mielonego jałowca 1 mała marchewka ćwierć selera sok z cytryny 1 szklanka rosołu 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, włożyć do środka każdej z nich po gałązce szałwii (jeśli suszona natrzeć kuropatwy), owinąć plasterkami słoniny, upiec, polewając stopionym masłem. Drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jarzyny udusić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, po-łączyć z przetartymi jarzynami, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, jałowiec. Wymieszać i chwilę dusić. Zrobić grzanki z bułki, natrzeć moc-no czosnkiem, ułożyć na ogrzanym półmisku. Na grzankach ułożyć upieczone kuropatwy. Sos podać w sosjerce. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |