Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy po prowansalsku
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ćwierć łyżeczki cukru
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki tymianku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą utartą z czosnkiem, posypać tymiankiem i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie owinąć je plastrami Słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia polewać winem wymieszanym z przecierem pomidorowym i cukrem. Pod koniec pieczenia kuropatwy wyjąć i odwinąć ze słoniny. Słoninę pokroić w kostkę, dodać do sosu. Kuropatwy podzielić na połówki, włożyć do sosu, piec jeszcze kilka minut, tak aby ptaki się zrumieniły.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"