Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy z jabłkami
Składniki:
2-3 kuropatwy
sól
pieprz
1 kg winnych jabłek
150 g słoniny
1 łyżeczka masła
1 szklanka śmietany.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką i piec ok. 15 minut. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w grube plastry, obłożyć nimi kuropatwy i chwilę piec. Wyjąć kuropatwy, odwinąć ze słoniny. Słoninę, jabłka i sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, włożyć do rondla. Na przetartej masie ułożyć przekrojone na pół kuropatwy, zalać śmietaną, polać stopionym masłem i dusić ok. 30 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"