Potrawa: Kuropatwy z jabłkami |
Składniki: 2-3 kuropatwy sól pieprz 1 kg winnych jabłek 150 g słoniny 1 łyżeczka masła 1 szklanka śmietany. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką i piec ok. 15 minut. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w grube plastry, obłożyć nimi kuropatwy i chwilę piec. Wyjąć kuropatwy, odwinąć ze słoniny. Słoninę, jabłka i sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, włożyć do rondla. Na przetartej masie ułożyć przekrojone na pół kuropatwy, zalać śmietaną, polać stopionym masłem i dusić ok. 30 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |