Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy w winie
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
pół szklanki rosołu
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
1 goździk
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, owinąć słoniną, obwiązać nitką. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki. Rozdrobnione jarzyny włożyć do rondla, na jarzynach ułożyć kuropatwy, dodać korzenie, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Wyjąć kuropatwy, obrać ze słoniny, każdą przekroić na pół. Słoninę i warzywa przetrzeć przez sito. Do rondla włożyć z powrotem prze-tartą masę, kuropatwy, zalać winem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"