Potrawa: Kuropatwy w śmietanie |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g masła 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sok z połowy cytryny sól szczypta cukru 3-4 gałązki szałwii i. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, do środka włożyć szałwię. Ułożyć kuropatwy w wysmarowanym masłem rondlu, polać stopionym masłem, upiec w piecyku, często polewając sosem. Gdy na wpół upieczone, wyjąć, przekroić na pół. Szałwię wyrzucić. Na pozostałym z pieczenia tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, wlać śmietanę, wymieszać. Włożyć kuropatwy, dusić ok. 15 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |