Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy w sosie porzeczkowym
Składniki:
2 kuropatwy
sól
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki tymianku
100 g masła
200-250 g porzeczek
2 łyżki cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
kawałek cynamonu
2 goździki
otarta skórka z połowy cytryny i z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie podzielić je na połówki, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, często skrapiając wodą, winem i polewając wytworzonym sosem. Porzeczki zagotować w pozostałym winie z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków, otartych skórek i soku z pomarańczy. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wymieszać z porzeczkami. Przetarty przez sito sos wlać do kuropatw i dusić, aż kuropatwy będą miękkie.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"