Potrawa: Kuropatwy pieczone z jałowcem |
Składniki: 4 kuropatwy 200 g słoniny 4 ziemniaki sól 4 goździki 10 ziarenek jałowca 5 ziarenek pieprzu sok z cytryny 50 g masła. |
Sposób przygotowania: W moździerzu utłuc goździki, jałowiec i pieprz. Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i utłuczonymi korzeniami, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Do każdej kuropatwy włożyć obrany surowy ziemniak (ziemniaki utrzymują wilgoć i mięso nie wysycha). Owinąć tuszki cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, skropić sokiem z cytryny. Brytfannę przykryć, wstawić do gorącego piekarnika. Piec kuropatwy ok. 40 minut, często polewając sosem z pieczenia. Gdy miękkie, zdjąć pokrywę, polać stopionym masłem, zwiększyć płomień, zrumienić ptaki. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |