Potrawa: Kuropatwy duszone |
Składniki: 2 kuropatwy 50 g słoniny 50 g szynki 1 cebula włoszczyzna skórka z połowy cytryny sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru 2 listki laurowe 1 szklanka białego wytrawnego wina pół łyżeczki tymianku 1 łyżka musztardy pół szklanki rosołu sól pieprz 1 łyżeczka mąki 50 g masła. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, szynkę, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, tymianek i listki. Podlać winem i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć kuropatwy, podzielić na połówki. Zarobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do warzyw, przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, cukier i wino, wymieszać, zagotować. Włożyć kuropatwy i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |