Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy duszone
Składniki:
2 kuropatwy
50 g słoniny
50 g szynki
1 cebula
włoszczyzna
skórka z połowy cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
2 listki laurowe
1 szklanka białego wytrawnego wina
pół łyżeczki tymianku
1 łyżka musztardy
pół szklanki rosołu
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
50 g masła.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, szynkę, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, tymianek i listki. Podlać winem i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć kuropatwy, podzielić na połówki. Zarobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do warzyw, przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, cukier i wino, wymieszać, zagotować. Włożyć kuropatwy i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"