Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym
Składniki:
2 kuropatwy
70 g szynki
50 g pieczarek
sól
pieprz
otarta skórka z cytryny
1 kieliszek białego wina
1
5 łyżeczki cukru
drobno pokrojona skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
100 g masła
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera.
Sposób przygotowania:
Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, 'przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła. Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykry-ciem, aż kuropatwy będą miękkie.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"